Vesti

Skupština Kosova potvrdila izbor Slaviše Petkovića za ministra u Vladi Kosova

Vlada Kosova dobila je danas novog ministra. Skupština Kosova je većinom glasova prihvatila predlog premijera Ramuša Haradinaja da za ministara za povratak bude izabran Slaviša Petković, jedan od dva srpska poslanika u pokrajinskoj skupštini. Od 98 prisutnih poslanika za Petkovića je glasalo 65, 28 je bilo protiv dok je uzdržanih bilo 5. Pre samog glasanja premijer Kosova je kratko obrazložio svoj predlog. On je istakao da je dobio obećanje Petkovića da će ispuniti obaveze koje proizilaze od Vlade Kosova a to je rukovođenje ministarstvom za povratak. Haradinaj je pozvao poslanike da glasaju za njegov predlog i poručio da glasanjem za ovaj predlog pružaju podršku Vladi Kosova. Šef poslaničke grupe PDK Gani Kuči rekao je da je ova poslanička grupa protiv izbora Slaviše Petkovića za ministra jer je on za vreme rata bio pripadnik paramilitarnih jedinica. U skupštini Kosova poslanicima se obratio i predsednik Kosova i Metohije Ibrahim Rugova. Rugova je u svom redovnom godišnjem izlaganju istakao da je Kosovao u prethodnih 6 godina slobode postiglo napredak u svim oblastima života, posebno 2004. godine kada su održani drugi demokratski izbori i formirane nove institucije Kosova. Rugova je u govoru pred poslanicima Kosova pozitivno ocenio program vlade Kosova i naglasio da će se njegovom realizacijom omogućiti razvoj. Nastavićemo da se angažujemo na integraciji etničkih grupa u kosovsko društvo kazao je predsednik Kosova. Rugova je naglasio kako je došlo vreme diplomatskog predstavljanja Kosova u svetu i zatražio prenos nadležnosti sa međunarodne administracije na kosovske vlasti. On se založio za priznanje nezavisnosti kao političke volje naroda. Radićemo i insistiraćemo da se što pre prizna direktno nezavisnost Kosova u postojećim granicama od strane SAD-a i EU što će ubrzati i stabilizovati unutrašnje procese i smirati ovaj deo Evrope i narod Kosova. S priznanjem nezavisnosti UNMIK će dobiti savetodavnu ulogu a KFOR će nastaviti svoju mirovnu misiju a NATO će imati svoje baze na Kosovu jer ćemo mi biti član Nato saveza. Kosovski predsednik je održao govor na prvoj sednici parlamenta u 2005. godini a Skupština jeu nastavku zasedanja raspravljala o 19 tačaka dnevnog reda.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017