Vesti

Prilužje po drugi put bez struje

U večernjim satima 18. januara po drugi put za nepunih par meseci isključena je električna energija za oko 600 domaćinstava sela Prilužja na severu Kosova. Prvo isključenje bilo je 2. decembra i trajalo je dvadesetak dana. Novo isključenje, kada je Prilužje ostalo u potpunom mraku, desilo se pred veliki pravoslavni praznik Sv. Jovana Krstitelja, kada bez malo 50% meštana Prilužja slavi svoju krsnu slavu. Na sastanku sa predstavnikom EU, koji je zadužen za četvrti stub UNMIK-a u okviru koga je i energetika, a povodom prvog isključenja struje meštani Prilužja su tražili da im se prvo pusti struja pa da se onda razgovara o načinima rešavanja ovog problema. Nakon pustanja struje oni su 27. decembra uputili zahtev koordinatoru za manjinske zajednice opštine Vučitrn u kome traže da se održi hitan sastanak na kome bi glavna tema bila rešavanje ovog problema. Na taj zahtev ni do danas nije odgovoreneo, a u međuvremenu, 18. januara isključena je struja. Drugo isključenje mnogo je teže palo prilužanima nego prvo, jer ih je prvo potpuno iscrpelo. Ovakvo stanje izazvalo je velike probleme u domaćinstvima ali i u domu zdravlja koji pruža zdravstvene usluge za oko 8.000 žitelja Prilužja i okolnih sela, telefonskoj centrali, osnovnoj i srednjoj tehničkoj školi i drugim ustanovama. Večeras počinje peti dan kako je Prilužje po drugi put isključeno sa napona a kao da to nikoga ne interesuje. Mnogi meštani Prilužja, posle svega proživljenog, kažu da ovo liči na novi metod etničkog čišćenja, ovog strateški značajnog prostora, samo ovoga puta mnogo prihvatljiviji za međunarodnu zajednicu od onog 17. marta 2004. godine.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017