Vesti

Skromna pomoć Srbima u Batusu

Delegacija SNV-a Severnog Kosova danas je meštanima Batusa, koji su skoro mesec dana bez električne energije, uručila pomoć koja se sastoji u higijenskim paketima i hrani. Predsednik SNV-a Severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je u Batusu da je isključenje struje jasan pokazatelj da postoji loša namera i međunarodne zajednice i Albanaca prema Srbima u pokrajini. «Naša Vlada, Narodna kancelarija predsednika Tadića i Koordinacioni Centar imaju obavezu da sa nadležnima iz KEK-a obnove razgovore», rekao je Ivanović. On je podsetio da Srbija snabdeva Kosovo strujom tako da se tu može ustanoviti jedan reciprocitet a može se i usloviti to sa smanjenjem isporuke struje. Predsednik opštinskog odbora SNV-a Kosovske Mitrovice, Nebojša Jović izrazio je nadu da će njihovo prisustvo biti početak jednog novog ciklusa ali, istakao je on, opasno je da se brzo privikavamo na nove situacije. «Juče smo pričali o humanitarnoj katastrofi u Prilužju, danas ovde a sutra ko zna gde» rekao je Jović. «Po meni je ovo novi 17-ti mart jer od oružja se možete braniti oružjem ili bar fizičkom snagom. Od ovoga odbrane nema. Siguran sam da posle Btusa sledi Gračanica i Kosovska Mitrovica», naveo je Jović. On se zapitao koga bi Srbi trebalo da «blokiraju» što pet godina nemaju ni kuće ni imanja ni prava na život. On je pozvao Srbe da se sačuvaju od provokacija jer bi toAlbancima bio povod za nova nasilja nad Srbima. Metštanima Batusa sve oči uprte su u Srbiju i srpske institucije vlasti. Oni veruju u pomoć Beograda. Dodatni problem u Batusu predstavlja i nepostojanje vodovodnog sistema. Voda se i za piće i za pranje crpi iz bunara čija ispravnost godinama nije proveravana. Naročito je teško za decu ali je isto tako teško za stare i bolesne. Srbi iz Batusa i Lipljana dočekali su najradosniji hrišćanski praznik, Bozić, u mraku a po svemu sudeci i večeras će uz sveće dočekatu Novu Godinu po Julijanskom kalendaru. Bar se uoči Nove Godine danas neko setio njih. Podsetimo delegacija SNV severnog Kosova je na Božić Srbima iz Lipljana takođe podelila humanitarne pakete.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017