Vesti

Pećka Patrijaršija-Božićnu liturgiju služio patrijarh Pavle

U svim manastirima i parohijskim crkvama na Kosovu i Metohiji jutros su služene Božićne liturgije. Patrijarh srpski Pavle, služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji. On je sestrinstvu i vernom narodu poželeo mir i blagoslov Božiji rečima: «U ovom svetom hramu koji su preci naši pre više stotina godina podigli, u kome su se molili i oni, i u vreme mira i u vreme ropstva i u doba nevolja i teškoća i muka. I mi se molimo u ovome hramu moleći se sinu Božijem da pošalje mir u ove krajeve na Kosovo i Metohiju i u našoj zemlji i celom svetu. Mir nam je potreban svima i pravda i sloboda potrebna nam je svima i Gospode sine Božiji koji si se na današnji dan rodio, uzeo grehe sviju ljudi od postanja sveta, a pošto greh donosi smrt ti si svesno uzeo i smrt na krstu radi nas da nama daruješ život večni. Pomozi nam Gospode da izdržimo na putu tvome do kraja jer si ti rekao, «ko izdrži do kraja taj će se spasti». Gospode, mir daruj svima pa i nama, potrebna nam je u i ovim krajevima svima, i nama i Albancima i svima ljudima koji ovde žive. Potrebna nam je sloboda i pravda zato se tebi molimo Bogu istine, pravde i ljubavi, podrži nas poljubi sve ljude dobre volje da izdrže i da budu svedoci Tebe i Tvoga imena, Tvoje pravde u ovome svetu koji je sav u truleži. Neka vam je sretan današnji dan, današnji praznik i Hristos se rodi. Bog blagoslovio i svako dobro darovao. Amin!» Božićnoj liturgiji u Pećkoj patrijaršiji prisustvovalo je pedesetak vernika. Službi je prisustvovao i premijer Srbije Vojislav Koštunica. Novinarima se kratko nakon Božićne liturgije u Pećkoj Patrijaršiji obratio premijer Koštunica koji je svima poželeo srećan praznik. On se u krakom razgovoru zadržao sa meštanima Brestovika, Goraždevca i metohijskih povratničkih sredina. Oni su se premijeru požalili na loše uslove života. Povratici iz Belog Polja kod Peći predložili su premijeru da pomogne izgradnju osnovne škole kako bi život počeo normalano da se odvija. Isti problem premijeru su izneli i meštani Brestovika.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017