Vesti

Tradicionalno paljenje badnjaka u porti manastira Gračanica

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Badnji dan. U manastiru Gračanica je održano Večernje sa osvešćenjem i iznošenjem Badnjaka. Najpre se u crkvi prisutnim vernicima obratio njegovo preosveštenstvo vladika raškoprizrenski i kosovsko metohijski Artemije rečima da ovaj najradosniji hrišćanski praznik dočekujemo u uslovima u kojima živimo već nekoliko godina. "Praznik rođenja Gospoda Isusa Hrista je praznik mira, praznik radosti, praznik praštanja kada nas bogomladenac Hristos okuplja oko svoje Vitlejemske pećine, oko jaslica u kojima se rodio. Od slavljenja Boga, od pridavanja sebi volji Božijoj zavisi i mir naš unutrašnji i mir spoljašnji. Onaj čovek koji slavi Boga, on u sebi ima duševni mir, a ljudi koji slave Boga oni između sebe imaju mir", kazao je vladika Artemije. Rođenju Hristovome najviše se raduju deca jer je bogomladenac pre svega došao deci našoj i oni osećaju njega kao svoga vršnjaka, kao sebi bliskoga i svoga velikoga prijatelja, ali se ovom prazniku raduju i svi ostali, kazao je Vladika Artemije. Vladika je vernicima čestitao Božić i poželeo da ga narednih godina Srbi sa Kosova i Metohije slave u većoj slobodi, u miru i većem blagostanju. Nakon njegovog obraćanja, najmlađi Hrišćani su svojim recima, svojim pokretima i svojom odećom prikazali radosni događaj Hristovog rođenja u Vitlejemu. U porti manastira Gračanica održano je i tradicionalno paljenje Badnjaka i kuvanje rakije kome je prisustvovalo oko dvestotine vernika, među kojima su bili i politički zvanicnici, direktor narodne kancelarije predsednika Tadića Dragan Đilas, savetnik predsednika Branko Radujko i podpredsednik SNV-a Kosova i Metohije Rada Trajković.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017