Vesti

Srbi iz Lipljana odustali od blokade puta

Oko stotinak Srba iz Lipljana odustalo je danas od blokade puta Priština-Lipljan iz bezbednosnih razloga. Srbi su se oko podneva okupili u jedinoj srpskoj ulici, kod tamošnje crkve Svetog Flora i Lavra u znak protesta, što petnaesti dan nemaju struju, ali su na zahtev potpredsednika multietničke opštine Borivoja Vignjevića odustali od najavljene blokade puta, da ne bi došlo do incidenata sa Albancima, jer na današnjem skupu nije bilo pripadnika KFOR-a i policije. Sa skupa je upućen zahtev svim relevantnim institucijama, da se Srbima u Lipljanu odmah uključi struja, jer im preti prava humanitarna katastrofa. Veći deo hrane koju su ljudi pripremili za zimu već je na smetlištima. Oni imućniji pokušavaju da hranu iz zamrzivača sačuvaju pomoću agregata, a benzin u ovom mestu prodaje se po ceni od 70 dinira za litar. Potpredsednik opštine Lipljan Borivoje Vignjević kaže da je ovo još jedan vid pritiska na preostale Srbe da napuste svoje domove jer, kako je kazao, još uvek nisu dobili objašnjenje zbog čega je oko 100 srpskih domaćinstava već petnaesti dan bez struje, dok ostali delovi Lipljana u kojima živi mešovito stanovništvo imaju samo redovne restrikcije struje. U Lipljnu trenutno živi oko 800 Srba, 200 Roma i 7000 Albanaca.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017