Vesti

U Garčanici otvorena dva fakulteta

U prostorijama Osnovnih škola “Sveti Sava” u Sušici i “Kralj Milutin” u Gračanici, danas su otvorena dva odeljenja Tehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Nastava za studente Saobraćajnog fakulteta održavaće se u prostorijama Osnovne Škole “Kralj Milutin” u Gračanici, dok će se predavanja za studente informatike održavati u zgradi O. Š “Sveti Sava” u Sušici. Za buduće brucoše ovih fakulteta danas je organizovano polganje prijemnog ispita. Kako je rekao šef odseka za Informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta profesor Dojčin Petković za upis na studije Saobraćajnog fakulteta prijavljeno je 79 kandidata, a za studije Informatike 37 svršenih srednjoškolaca, od kojih će biti primljeni samo oni koji, kako je rekao, preskoče prag znanja. Petković je rekao da se sa otvaranjem ovih odeljenja kasni, jer se čekalo na saglasnost Ministarstva prosevete i sporta Republike Srbije. On kaže da će nastava početi posle novogodišnjih praznika i odvijaće se po ubrzanom postupku, tako da će prvi semestar biti završen do 31. marta a drugi polovinom juna. Nastavu na ovim novootvorenim fakultetima će pored profesora prištinskog Univerziteta izvoditi i najeminentniji stručnjaci sa Beogradskog, Niškog i Kragujevačkog univerziteta.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017