Vesti

U Lapljem Selu održan protest Srba zbog nestanka struje

Meštani Čaglavice, Lapljeg Sela i Preoca, održali su danas protest zbog teške situacije koja je nastala zbog nestanka struje. Sa protesta je upućen apel vlastima u Srbiji i UNMIK administraciji da u najkraćem roku trajno reši problem sa snabdevanjem strujom Srba na Kosovu i Metohiji. Predsednik Mesnog odbora Dragomir Živić poručio je civilizovanoj Evropi da Srbi neće napustiti svoja vekovna ognjišta nikakvim pritiskom, niti diskriminacijom. Direktor Kliničko bolničkog centra Prištine sa sedištem u Gračanici doktor Stojan Sekulić objasnio je okupljenima da je situacija u zdravstvu katastrofalana. Zbog otežanih uslova za rad, usled nestanka električne, energije pacijenti se upućuju u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, koja je već sada, puna pacijenata sa centralnog Kosova. Sa protesta, koji je održan ispred Doma kulture u Lapljem Selu, upućeni su zahtevi vlastima u Srbiji, UNMIK administraciji i Ombudsmanu za Kosovo Mareku Antoniju Novickom. Upucen je i zahtev da se odmah i neodložno uključi struja svim srpskim selima na Kosovu i Metohiji, koja su u mraku, kao i da u što hitnijem roku na centralni deo Kosova i Metohije dođu predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović i ministar za energetiku Radomir Naumov i objasne narodu sve probleme oko struje, a u slucaju da se pomenuta gospoda ne odazovu i ne dođu, obavezuje se krizni stab, koji je formiran pri Kosovskom okrugu, da organizuje odlazak za Beograd svih predstavnika sela centralnog Kosova. Učesnici protesta su danas zatražili da Vlada Srbije najhitnije reši probleme struje u srpskim sredinama i da stupi u kontakt sa UNMIK-om, i KEK-om, kako bi se pronašlo trajno rešenje. Protestu u Lapljm Selu danas je prisustvovalo nekoliko stotina Srba centralnog Kosova a prisutan je bio veoma mali broj KPS policajaca i vojnika KFOR-a. Protest je protekao mirnoOstale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017