Vesti

Čović-Nema učešća Srba u institucijama Kosova dok je na čelu Vlade Haradinaj

Šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović razgovarao je danas u Prištini sa zamenikom specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a na Kosovu i Metohiji Lari Rosinom. Glavne teme razgovora bile su decenrtralizacija vlasti na Kosovu, problem nestalih i kidnapovanih lica i problem električne energije u Pokrajini. Jasno je istaknuto da nema učešća predstavnika srpske zajednice u privremenim institucijama, kada se na čelu Vlade Kosova nalazi čovek koji je potencijalni optuženik Haškog tribunala, rekao je Čović novinarima u Gračanici, nakon ručka koji je u konaku manastira povodom Svetog Nikole priredio vladika Artemije. “Nema tu šta da se diplomatski igramo, rekao je Čović i izrazio čuđenje na dvostruke standarde koje međunarodna zajednica primenjuje u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji. Ta nemoć i objašnjavanje da je ovo ovde demokratija, u smislu izbora predsednika Vlade Kosova, apsolutno predstavlja nešto što najblaže rečeno nije tačno”, kazao je on. Čović je rekao da problem kidnapovanih i nestalih, što se Srbije tiče napreduje. “Sve masovne grobnice u Srbiji su otkopane i svi posmrtni ostaci su izvađeni, veliki broj je identifikovan i predat porodicama i to se radi u saradnji sa međunarodnim komitetom za nestala lica. Što se tiče električne energije, predsednik Koordinacionog centra je kazao da je nedopustivo da građani na Kosovu i Metohiji budu selektivno isključivani. “ Najviše smo razgovarali u vezi Prilužja. Ja sam rekao da svi građani treba da imaju i da plaćaju struju ukoliko su u mogućnosti”. Čović je kazao da je postignut dogovor da se razmotri mogućnost da Beograd nekako pomogne u rešavanju ovog problema i ponudio da EPS da neke viškove struje kako bi se harmonizovala situacija na Kosovu i Metohiji. On je istakao da na Kosovu i Metohiji preti humanitarna katastrofa i da veliki broj ljudi nema mogućnosti da plati struju, jer su socijalno ugroženi i da se ne može preko njih isterivati disciplina na takav način, kao što je isključenje struje. Čović je današnji razgovor ocenio kao veoma tvrd i konstruktivan, ali nije sa sigurnošću mogao da kaže da će današnji susret sa zamenikom šefa UNMIK-a dati neke rezultate.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017