Vesti

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog Nikolu Čudotvorca

Povodom današnje slave svetog Nikolaja Čudotvorca u manastiru Gračanici, pred oko dvesta vernika i domaćina ove slave služena je sveta arhijerejska liturgija. Liturgiju su služili episkop raško-prizrenski Artemije i episkop vikarni lipljanski Teodosije. Episkop Artemije danas slavi svoju krsnu slavu, pa se u gračaničkoj crkvi okupio veliki broj monaha i gostiju iz cele eparhije raško-prizrenske. Episkop Teodosije je u besedi rekao da su hrišćani danas na nogama, a posebno Srbi jer je sveti Nikolaj Čudotvorac najbrojnija srpska slava. Ovaj veliki ugodnik božji je ispunio zapovesti božije i proslavio Boga na zemlji, on je činio velika dela milosrđa i zato ga mi, današnji hrišćani moramo sledovati, rekao je episkop lipljanski Teodosije na današnjoj svetoj nikoljdanskoj prazničnoj liturgiji u čin jeromonaha rukopoloženije jerođakon Varnova Dimitrijević. Očekuje se da će na svečanom ručku danas stići veliki broj gostiju iz političkog života, među kojima i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017