Vesti

KFOR traži od monaha da zaustave obnovu manastira Zočište

Nakon više od pet godina otkada su pripadnici OVK porušili manastir Sv. Kozme i Damjana u Zočištu kod Orahovca monasi su se po blagoslovu vladike Artemija vratili u ovu svetinju kako bi u njoj obnovili monaški život. Obnova manastira je počela u novembru mesecu i do danas je već obnovljen jedan deo spaljenog konaka, dok je crkva iz 14. veka još u ruševinama. Obnova ostalog dela manastira i same crkve predviđena je za narednu godinu. Povratak monaha je omogućen zahvaljujući inicijativi koju su pružili tadašnji komandanti italijanskog i nemačkog KFOR-a u Prizrenu, general Danilu Eriku i pukovnik Erhardu Bileru. Kako je jutros saopštila Eparhija raško-prizrenska pre nekoliko dana lokalni austrijski komandant KFOR-a je monasima jasno dao do znanja da dalja obnova nije dozvoljena pa je od monaha čak traženo da poruše deo novosagrađene krovne konstrukcije i tako udovolje zahtevu «albanskog stanovništva». Ova odluka duboko je potresla monahe. Po mišljenju vladike raško-prizrenskog Artemija naredba da se ukloni deo obnovljene krovne konstrukcije je u potpunoj suprotnosti sa politikom standarda koji podrazumevaju obnovu porušenih crkava i kuća bez ikakvih uslovljavanja i predstavlja nečuven ustupak ekstremistima koji su taj manastir porušili. «Ovo je vrlo jasan primer kako se ne primenjuje politika standarda i kako se pored zvaničnih izjava o "velikim uspesima" u obnovi porušenih objekata onemogućava normalan život monaha u svetinji koja je stara nekoliko vekova», izjavio je vladika Artemije.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017