Vesti

KEK: Nema otpisa dugova, struja mora da se plaća

Izvršni direktor KEK-a Džon Ešli predstavio je danas novu politiku KEK-a prema potrošačima koji redovno izmiruju svoje obaveze i prema onima koji ne plaćaju ili nezakonito troše električnu energiju. Kosovska energetska korporacija ubuduće neće ulagati nikakva sredstva za popravku kvarova u mestima u kojima žive neredovne platiše. U slučaju kvara na mreži KEK će prvo razmotriti da li većina potrošača u toj zoni plaća struju. Ukoliko to bude slučaj onda će se kvar ukolniti što je pre moguće. U suprotnom KEK će zahtevati od potrošača neophodna sredstva i ponuditi ugovor kojim će se regulisati dug i odrediti način izmirenja tog duga. «Dugovi neće biti otpisani nikome. Planiramo da od prvog januara sa pravosudnim organima Kosova i policijom uteramo dugove i stanemo na put krađi», rekao je Ešli. On je kazao da će KEK prvog septembra sledeće godine (kada će se obaviti primopredaja KEK-a «domaćim stručnjacima»), podeliti potrošače na platiše i neplatiše. Ešli je naglasio da od 1989 do 1999 godine u elektro sistem na Kosovu nije uloženo ništa a da je od 1999 do 2004 uloženo 60 miliona evra. Konstataciju novinara, da je pre 1999 godine bilo struje za izvoz a da je sada nema, Ešli nije mogao da prokomentariše. Zbog duga koji je u prvih 6 meseci dostigao 56 milina evra KEK-u preti gašenje, rekao je Ešli naglašavajući da je u prvih šest meseci na Kosovu proizvedeno električne energije u vrednosti od 113 miliona evra, plaćeno je 34 miliona, što je u procentima 29, 5 odsto, ukradena struja u vrednosti od 12 miliona evra a u zastarelu mrežu je uložen 21 milion evra. Meštani Čaglavice, Lapljeg Sela i Preoca ponovo će imati struju ukoliko sakupe sredstva u iznosu od 10 hiljada evra, radi popravke kvara na mreži. Više od 7 hiljada radnika EPS-a proteranih sa svojih radnih mesta 1999 godine, po rečima izvršnog direktora KEK-a, neće dobiti nikakve benificije niti će biti vraćeni na posao, jer je, kako je kazao, radni kapacitet popunjen.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017