Vesti

Srpska sela centralnog Kosova i dalje bez struje

Čaglavica, Laplje Selo i Preoce već šesti dan su bez električne energije. Isti problem imaju i meštani Prilužja gde 15 dana nema struje. Razlog tome je kako nam je rekao portparol Kosovke energetske korporacije Paljok Berišaj, kvar na mreži koji predstavnici KEK-a neće da otklone dok se ne ispune tri uslova, a to su: da se potpiše ugovor između KEK-a i potrošača električne energije, drugi uslov je da se izmiri postojeći dug ili da se taj dug reprogramira na period do 5 godina i treće da se plati jedna rata tog duga. On je rekao da su to uslovi koji važe za sve potrošače na Kosovu i da oni ubuduće neće otklanjati nikakve kvrove dok se ovi uslovi ne ispune. O ovom pitanju danas je bilo reči i na redovnoj pres konferenciji međunarodne zajednice u Prištini. Portparol UNMIK-a Džef Bili kaže da električna energija mora da se plaća i da je to razlog zbog čega ova sela nemaju stuju. Na pitanje novinara da ako samo 36 odsto stanovništva pokrajine plaća stuju, da li to znači da je preostalih 64 odsto isključeno ili možda dve trećine stanovništva Kosova čine Srbi, portparol UNMIK-a Džef Bili nije mogao da odgovori. Međutim, portparol Evropske unije na Kosovu i Metohiji Matilda Heneke kaže da razlog nisu neplaćeni računi već je u pitanju kvar, ali da ona ne zna zbog čega se ne otklanja. Kako nezvanično saznajemo predstavnici Čaglavice, Lapljeg sela i Preoca postigli su dogovor da će ukoliko uskoro ne bude uključena struja blokirati magistralni put Priština-Skoplje. Portparol KFOR-a Iv Kermovant izjavio je danas da je Kfor zabrinut zbog navodne najave blokade magistralnog puta Priština Skoplje i da je to posao policije. Portparol UN policije Niradž Sing izjavio je danas povodom najava meštana tri srpska sela da blokiraju put, da će policija preduzeti sve mere da okupljanje protekne mirno. Predstavnici KEK-a sutra će u Prištini održati konferenciju za novinare gde će izneti sve detalje o ovom problemu.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017