Vesti

U Gračanici otvoreno odeljenje prištinskog Opštinskog suda

Odeljenje prištinskog Opštinskog suda otvoreno je danas u Gračanici. Sud je otvorio direktor Odeljenja UNMIK-a za pravdu Tomas Monahan i predsednik Opštinskog suda u Prištini Nuhi Uka. Na svečanosti povodom otvaranja odeljenja, direktor UNMIK-ovog departmana za pravosuđe Tomas Monahan je izjavio da je to učinjeno radi obezbeđivanja vladavine prava i dostupnosti suda pripadnicima ugroženih etničkih zajednica. Monahan se, međutim, nije složio sa zvaničnom ocenom UNMIK-a, da je to učinjeno i zbog ugrožene bezbednosti i slobode kretanja, jer je od marta ove godine prisutnost stranaka nealbanske zajednice u Opštinskom sudu u Prištini smanjena za 99 odsto. Odeljenje Opštinskog suda u Gračanici počeće sa radom nakon imenovanja sudija za koje je konkurs još uvek otvoren. Predviđen je prijem dvoje sudija koji, kako je rekao predsednik Opštinskog suda Priština Nuhi Uka, «treba da dobro vladaju srpskim jezikom». Odeljenje u Gračanici imaće sve nadležnosti Opštinskog suda. Između ostalog baviće se delima za koje je predviđena maksimalna kazna zatvora do pet godina, zatim sporovima u vezi sa nekretninama i radnim odnosom kao i overom svih sudskoh ugovora i prepisa.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017