Vesti

Predstavljen izveštaj o nestalim licima sa Kosova

Kancelarija za nestala lica i sudsku medicinu, za dve i po godine svog postojanja, ostvarila je značajan napredak u vezi sa pitanjem nestalih lica na Kosovu izjavio ja na dnanšnjoj pres konferenciji u Prištini šef ove Kancelarije Hose Pablo Barajbar. Barajbar je predstavio kompletan izveštaj dosadašnjih aktivnosti njegove Kancelarije. On je rekao da je najznačajnije dostignuće Kancelarije centralizacija ovog ključnog procesa i njegovo održavanje na visokom standardu. Do 3. decembra 2004. godine, ukupan broj slučajeva koji su se pojavili na konsolidovanom spisku nestalih lica iznosio je 5602. Od ovog broja, potvrđena je smrt 893 lica i njihovi posmrtni ostaci su vraćeni porodicama, a utvrđeno je da su 439 lica živa. Ukupan broj lica koja se danas vode kao nestala na Kosovu je 3192, uključujući 2460 Albanaca, 529 Srba sa Kosova i 203 pripadnika ostalih etničkih grupa rekao je Barajbar. Kancelarija je do danas obavila 1170 ekshumacija i 858 autopsija. Ukupno 849 tela je uspešno identifikovano i vraćeno porodicama, od ovog broja 641 su bili Albanci a 98 pripadnici naalbanskih zajednica. Kancelarija je potpisala memorandum o razumevanju sa Međunarodnom komisijom za nestala lica za obavljanje DNK testova. Do danas je prosleđeno 2160 uzoraka koji predstavljaju približno 2009 pojedinaca. Međunarodna komisija je vratila 797 rezultata od kojih je 613 bilo pozitivno, 72 negativno a bilo je 83 duplih rezultata koji nisu pružili nikakve dodatne informacije. Šef Kancelarije je rekao da postoji problem sa pronalaženjem nestalih lica Srpske nacionalnosti i da podaci o tome predstavljaju, u izvesnoj meri, najbolje čuvanu tajnu na Kosovu. Barajbar je potvrdio da se, šef Biroa za ekshumaciju i identifikaciju nestalih lica pri koordinacionom centru, Slaviša Dobričanin žalio na sporost procesa eksumacije Kancelariji i ombudsmanu za Kosovo Marek Antoni Novickom. Na kraju Barabaj je konstantovao da je imao dobru saradnju sa porodicama nestalih na obe strane.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017