Vesti

U Beogradu održana promocija knjiga Aleksandra Simovića, koji je 1999. godine ubijen na Kosovu

Zbirke pesama "Ožiljci tišine" i pripovedaka "Kob" pesnika, proznog pisca i muzičkog kritičara Aleksandra Simovića, otetog i ubijenog u avgustu 1999. godine, po dolasku međunarodnih snaga na Kosovo i Metohoiju, predstavljene su danas, u prisustvu porodice i brojnih prijatelja, u Udruženju književnika Srbije. Aleksandar Simović je pripadao onoj generaciji mladih stvaralaca sa Kosova i Metohije koja je svoj duhovni i literalni identitet gradila na jednom sasvim drugačijem postulatu, nego što je to bio slučaj sa predhodnim generacijama. Imala je drugačiju lektiru, drugačiji odnos prema stvarnosti i drugačiju formu izražavanja. Ovaj gotovo najtalentovaniji mladi pisac, kako su danas zaključili ljudi koji su govorili o knjizi, a govorili su Ranko Đinovic, Milan Mihailović predsednik udruženja i govorila je pesnikinja Ivana Petrović koja je imala tu privilegiju da dugo poznaje ovog mladog i značajnog stvaraoca. Bilo je reči i o porodici Aleksandra Simovića koja je podnela i najtežu žrtvu i to je porodica koja zrači duhom i zrači optimizmom, jer ove knjige prihvataju kao nešto što je nasledstvo njihovog sina i vide u tome duhovni produžetak njihovog rano preminulog sina. Aleksandar Simović sa ovim knjigama pokazao je da je jedan od najznačajnijih mladih kosovskometohijskih stvaralaca, nažalost prerano otišao iz literature i života sa Kosova i Metohohije.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017