Vesti

Promocija knjiga ubijenog A. Simovića

U sredu 8. decembra 2004, u Udruženju književnika Srbije sa početkom u 12 časova, održaće se promocija knjiga “Ožiljci tišine” i “Kob” kosovskog pesnika i pripovedača Aleksandara Simovića koji je otet i ubijen u avgustu 1999. godine. Aleksandar Simović je bio jedan od najtalentovanijih mladih književnih stvaralaca sa prostora Kosova i Metohije, za života je objavljivao u časopisima i književnim revijama. - Knjige su zasnovane na motivima smrti i ljubavi preko kojih se nastoji prevazići apsurd realnog, nepodnošljivog života sukobljenog sa okolinom i njenim institucijama. Književnost Kosova i Metohije je izgubila pisca sposobnog da realizuje najteže forme, a njegove pripovetke naći će mesta u svakoj antologiji srpskog književnog juga, piše u recenziji. Smatrajući da u rodnom gradu nema neprijatelja Simović ostaje da svedoči i izveštava o stradanjima Srba, braneći istovremeno intelektualni urbani duh koji je njegova generacija stvarala i negovala. Nekoliko časova pred smrt ispisuje potresne redove najavljujući svoju smrt koja će doći od ljudi “koji su slobodni po slovu zakona ljudskog”. Ostaci njegovog nezakopanog tela pronađeni su kod sela Obrinja pored Glogovca. O knjigama će govoriti predsednik Udruženja književnika Slobodan Rakitić, Ranko Đinović, Ivana Petrović, Milan Mihajlović i Živojin RakočevićOstale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017