Vesti

U Leposaviću održana sednica odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije

Danas je u Leposaviću održan redovan sastanak odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije na kome su prisustvovali članovi privrednog aktiva iz Leposavića kao i predstavnici opština sa severa Kosova i Metohije. Na dnevnom redu se među temama našla i privatizacija u pokrajini koja se trenutno sprovodi. Dobrodošlicu članovima odbora za Kosovo i Metohiju poželeo je predsednik Skupštine opštine Leposavić Velimir Bojović koji je između ostalog rekao da mu je drago što ovaj odbor zaseda upravo na Kosovo i Metohiji, smatrajući da će time pedantnije ući u problematiku koja je aktuelna, a samim tim rešenja će biti adekvatnija. Sednicom je predsedavao predsednik odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Dušan Proroković koji je posle usvajanja dnevnog reda i zapisnika sa prošlih sednica dao reč prisutnim privrednicima i nosiocima vlasti koji su jasno izneli stavove vezane za mnoge probleme, počevši od privatizacije preko naplate poreza na dodatnu vrednost kosovskog dodatka, električne energije i mnogih drugih. Članovi odbora za Kosovo i Metohiju su se složili da vlada Republike Srbije mora da odredi jasnu strategiju za privatizaciju na Kosovu i Metohiji što se ogleda i u donošenju zakona, što uključuje i formiranje centralnog registra imovine kao i obezbeđivanje pravne pomoći za sve privredne subjekte koji se nalaze u procesu privatizacije. Jedan od zaključaka na koji je posebno insistirao Nenad Radosavljević jeste dodela tzv. kosovskog dodatka za svo radno sposobno stanovništvo na Kosovu i Metohiji. Odbor za Kosovo i Metohiju zajedno sa vladom Srbije, kako je rečeno na ovoj sednici, razmotriće predlog o osnivanju fonda za Kosovo i Metohiju iz koga će se finansirati srpske porodice kako bi se pospešio opstanak na ovom prostoru. Članovi odbora danas su posetili kombinat ”Trepča” i Skupštinu opštine Zvečan.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017