Vesti

Zaseda Skupština Kosova

U 11 sati počela je konstitutivna Sedica Skupštine Kosova. Poslanicima se najpre obratio šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen rečima: «Na vama je značajna odgovornost». On je kazao da ima podršku SB UN-a za srovođenje standarda. «Standardi zahtevaju učešće svih zajednica tako da u Skupštini Kosova i ostalim institucijama ima mesta i za Srbe», rekao je Petersen. Poslanici su potom sa 99 glasova ZA predsednika Skupštine Kosova izabrali Nedžada Dacija, iz Rugovinog DSK, i još sedam članova predsedništva dok će srpska zajednica svog predstavnika za predsedništvo Skupštine Kosova predložiti, kako je rekao Slaviša Petković, nakon konsultacija sa poslanicima sa Srpske liste za Kosovo i Metohiju. Zasedanju Skupštine Kosova prisustvuje 108 poslanika. Obraćajući se poslanicima u ime političke partije ORA njen predsednik Veton Suroi, čiji poslanici nisu glasali, zatražio je da se preispita stav o izboru Dacija za predsednika Skupštine Kosova, jer, kako je rekao, on u prošlom mandatu nije dao nikakve rezultate. Potpredsednik DSK-a Kolj Beriša predložio je, za predsednika Kosova, Ibrahima Rugovu nakon čega je usledila rasprava a potom i glasanje. U prvom krugu glasanja za kandidata DSK-a i dosadašnjeg predsedika Kosova glasalo je 65 poslanika, Ram Buja kandidat PDK-a Hašima Tačija dobio je 35 glasova. Jedan listić je bio nevažeći. U toku je drugi krug za predsednika Kosova. Po izboru na tu funkciju predsednik će predložiti mandatara, najverovatnije Ramuša Haradinaja, za sastav nove kosovske Vlade. U skupštinskoj raspravi o izboru za predsednika Kosova lider Građanske inicijative «ORA» Veton Suroi izjavio je da neće podržati ni Rugovu za predsednika ni Haradinaja za premijera. Emrus Džemailji iz Narodnog pokreta Kosova (partije koja se zalaže za ujedinjenje «svih albanskih zemalja») naglasio je da je Ibrahim Rugova išao kod tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, što je okarakterisao kao činjenicu da to govori da je Rugova «srpski čovek». «Beograd ne može govoriti o demokratiji dok se na Kosovo i Metohiju ne vrati oko 250 hiljada Srba proteranih od 1999 godine, rekao je učestvujući u debati o predsedniku Kosova, lider Građanske inicijative Srbije, Slaviša PetkovićOstale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017