Vesti

Trojica Albanca osuđena u Gnjilanu za terorizam i nelegalno posedovanje oružja

Okružno sudsko veće u Gnjilanu, dvojica međunarodnih i jedan lokalni sudija juče je izreklo presudu trojici Albanaca izjavio je na današnjoj redovnoj pres konferenciji u Prištini portparol UN policije Niradž Sing. Rasimu Bajramiju, Basri Džemaljiju i Aslanu Bajramiju je suđeno za terorizam i nelegalno posedovanje oružja. Dvojica od optuženih, Rasim Bajrami i Basri Džemalji optuženi su za pomaganje u pokušaju terorističkog napada. Treći optuženi, Aslan Bajrami, drugi sin Rasima Bajramija, je oslobođen svih optužbi. Rasim Bajrami je proglašen krivim za pomaganje grupi za pokušaj izvođenja terorističkog napada tako što je primio dva počinioca u svoj auto kako bi izbegli hapšenje. On je osuđen na dve godine zatvora, uslovnog zatvora na tri godine. Basri Džemalji se takodđe smatra krivim zato što je u pokušaju da počini teroristički napad izazvao opštu opasnost. On je osuđen na dve godine zatvora, a uslovno na četiri godine. Ova grupa je 07. marta 2003. godine učestvovala u postavljanju 15-20 kg. eksploziva i 20 l nafte u jednom jarku blizu puta kod administrativne linije gde često prolazi srpska policija. Iz nekih razloga ova grupa je odlučila da prekine sa realizacijom planom kada su ih presreli pripadnici antiterorističke jedinice MUP-a Srbije i došlo je do razmene vatre. Dvojica iz grupe su ubijena a ostali su pobegli na Kosovo u vozilu koje je vozio Rasim Bajrami objasnio je Sing. Na pres konferenciji se govorilo i o prvom decembru svetskom danu borbe protiv SIDE. Portparol UNMIK-a Džef Bili je rekao da je Generalni sekretar UN-a Kofi Anan objavio poruku posvećenu borbi protiv ove opake bolesit koja je posebno fokusirana na zaštitu žena. Bili je kazao da je UNMIK pokrenuo izvesnu kampanju koja se odnosi na ovaj problem ali da ne zna da su kosovske institucije učinile išta po ovom pitanju. On je još dodao da UNMIK nema zvaničnih podataka o broju zaraženih ljudi na Kosovu.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017