Vesti

Proslavljena ktitorska slava manastira Visoki Dečani

U prisustvu više stotina vernika sa Kosova i Metohije i ostalih delova Srbije i Crne Gore u manastiru Visoki Dečani proslavljena je ktitorska slava Svetog Kralja Stefana Dečanskog. Svetu Arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje dvadesetak sveštenoslužitelja iz više Eparhija SPC služili su Njegovo Preosveštenstvo umirovljeni Episkop Zahumsko-hercegovački Atanasije i Episkop Teodosije Lipljanski uz blagoslov Episkopa Artemija, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvuje slavi. Episkop Atanasije je potom održao besedu u kojoj je poručio Srbima sa Kosova i Metohije da najpre trebaju tražiti božju zaštitu. “Nemojmo da budemo kao nesrećna Evropa koja neće Boga u svome ustavu. Ja mislim da je to kraj evropske civilizacije, ako ne danas, biće, rekao je vladika Atanasije. Nakon svete arhijerejske Liturgije svim gostima je poslužen slavski ručak u velikoj manastirskoj trpezariji. Svečanosti je prisustvovalo oko 500 vernika iz gotovo svih krajeva Kosova i Metohije kao i iz ostalih delova Srbije i Crne Gore. Proslavi manastirske slave takođe su prisustvovali i visoki predstavnici Misije UN i KFOR-a. Takođe su bili prisutni predstavnici američke, britanske i italijanske kancelarije u Prištini. Ispred kraljevske porodice Karađorđevića slavlju je prisustvovala Princeza Linda Karađorđević sa sinom Đorđem. Svojim pevanjem slavlje su uveličali pravoslavni pojci iz sestrinske Pravoslavne Albanske Crkve i Ohridske Arhiepiskopije kao i brojni gosti iz svih krajeva Srbije.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017