Vesti

Tri Albanca osuđena zbog paljenja i pljačke crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara na Kosovu i Metohiji Soren Jesen Petersen boravi u SAD-u izjavio je na današnjoj pres konferenciji u Prištini portparol UNMIKa Džef Bili. Petersen će se sastati sa sekretarom za državna pitanja Markom Grosmanom, a 29. novembra na sednici Saveta Bezbednosti UN u Njujorku podneće izveštaj o situaciji na Kosovu i o postignutim standardima. Na pitanje novinara da li će šef UNMIK-a blokirati izbor Haradinaja za premijera, Bili je odgovorio da se to neće dogoditi jer bi u tom slučaju UNMIK rekao “NE” demokratiji. Bili je potvrdio da je UNMIK juče dobio listu budućih ministara u Kosovskoj vladi. On je kazao da će prvo zasedanje novog parlamenta biti održano verovatno „početkom decembra” u dogovoru UNMIK-a i sadašnjeg predsednika parlamenta Neddžata Dacija. Portparol UN policije na Kosovu Niradž Sing izjavio je na istoj pres konferenciji da je 19. novembra Međunarodno tužilastvo u Peći podiglo optužnicu u vezi martovskih nemira protiv Nasera Šatrija zbog posticanja i izazivanja nacionalne i etničke mržnje. U Prizrenu su trojica Albanaca osuđena na 2-5 godina zatvora. Bekim Moskova, Ibrahim Bulići i Paljat Pulja su proglašeni krivim zbog paljenja i pljačkanja crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu tokom martovskog nasilja. U Prištini je 16. novembra počelo suđenje protiv Labinota Gašija za ubistvo i još jednog maloletnog Albanca za pokušaj ubistva Dimitrija Popovića i četvorice Srba iz Gračanice 5. juna rekao je Sing. On je potvrdio da je Međunarodni sudija preinačio optužnicu protiv Mehmeda Morine od optužbe za ubistvo na optužbu pokušaj ubistva Srbina iz Kosova Polja Zlatibora Trajkovića. Portparol UN policije je reko da se u vezi ovog slučaja istraga i dalje vodi.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017