Vesti

Milorad Todorović-direktori Škola nisu dobili rešenja o prestanku radnog odnosa

Pomoćnik ministra za obrazovanje u vladi Srbije Biljana Strajnić uručila je juče 106 rešenja o prestanku radnog odnosa i funkcija direktora Osnovnih i Srednjih škola na srpskom jeziku, na području centralnog dela Kosova i Kosovskog pomoravlja, piše današnji Blic. List navodi da su u svim školama uvedene privremene mere, a rešenja o imenovanju privremenih upravnika škola biće uručene tokom dana. Međutim, visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Milorad Todorović, koji je pre nekoliko meseci bio i jedan od inicijatora «sređivanja» stanja u prosveti na Kosovu i Metohiji, odlučno je u izjavi za KIM radio demantovao pisanje današnjeg Blica. “To definitivno nije tačno. Ono što je tačno, to je da su zbog vrlo poremećenih ljudskih odnosa u Osnovnoj i Srednjoj školi u Goraždevcu uvedene privremene mere i to je jedino mesto i jedina škola gde su uvedene privremene mere”, kaže Todorović. On je rekao da su «papiri» koje je Biljana Strajnić juče donela, odgovor ministarstva na zahtev školskih odbora o imenovanju direktora u svim školama centralnog Kosova. ”Radi se o tome da im je odgovoreno da tako imenovane vršioce dužnosti Ministarstvo Prosvete ne može da verifikuje zato što je manjkav proces i manjkavi su autoriteti koji su učestvovali u stvaranju Školskih odbora. Pre svega direktori, oni koji su sada, kojima je odavno istekao mandat, ne mogu da vode proces imenovanja troje članova školskog odbora iz kolektiva, isto to važi i za savet roditelja, a što se tiče lokalne samouprave Vlada Srbije ima propis, odnosno dokument po kome priznaje pet opština gde postoji legitimna lokalna samouprava i to su Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, Novo Brdo i Štrpce. U ostalim opštinama gde žive Srbi nema legitimne lokalne samouprave zato što se radi o imenovanim licima u obliku opštinskih koordinatora. Dakle, samouprava sama po sebi podrazumeva imenovana, a ne izabrana lica, a takve osobe nisu ovlašćene da vode proces imenovanja školskih odbora. Nažalost ti takvi školski odbori, bez ispoštovane zakonske procedure, objavljeni su u službenom listu i oni koji su inicirali objavljivanje smatrali su da je time posao završen, međutim, iz pravne službe ministarstva prosvete je odgovoreno da to nije baš tako”, naglašava Milorad Todorović. KIM radio saznaje da je pomoćnik ministra obrazovanja u Vladi Srbije zadužena za Kosovo i Metohiju Biljana Strajnić juče u Gračanaci održala sastanak sa školskim nadzornicima Ministarstva prosvete na centralnom Kosovu, kojima su objašnjeni detalji nezakonitog stanja u prosveti. U pokušaju da čujemo i nadzornike za obrzovanje, sa kojima je gospođa Strajnić razgovarala, nismo uspeli jer su njihovi telefoni danas bili nedostupni.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017