Vesti

UNMIK nije utvrdio vremenski rok za formiranje Vlade Kosova

Posle skoro mesec dana od parlamentarnih izbora na Kosovu još uvek nije postignut politički dogovor o formiranju nove vlade. Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen prethodnih dana razgovarao je sa liderima vodećih kosovskih partija o ovom važnom pitanju. O formiranje kosovske vlade i izboru premijera danas se razgovaralo i na pres konferenciji u Prištini. Portparol UNMIK-a Matilde Heneke izjavila je da političke partije koje su osvojile mandate u Skupštini Kosova na prethodnim parlamentarnim izborima treba što pre da postignu konsenzus o formiranju kosovske Vlade. Na pitanje novinara da li će UNMIK priznati za premijera Ramuša Haradinaja predsednika Alijanse za budućnost Kosova Heneke je objasnila da vladu Kosova bira Skupština Kosova pa samim tim i premijera, pa će UN administracija prihvatiti svakog kandidat koji u Skupštini dobije potrebnu većinu. Ona je dodala da šef UNMIK-a nije utvrdio rok do kada Kosovo treba da dobije nove ministre i premijera ali je ponovila Petersonove reči da ovaj proces treba da bude završen što pre. Novinari su nezvanično saznali da je u sedištu UNMIK-a održan sastanak o standardima koji se tiču Kosovskog zaštitnog korpusa a na kome su prisustvovali pored šefa UNMIK-a članovi kontakt grupe i komandant KZK Agim Čeku. Portparol UNMIK-a Matilda Heneke nije želela da iznese nikakve detalje o ovome, ” Reč je o internom sastanku” rekla je kratko Heneke.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017