Vesti

Nakon četiri godine izgnanstva nedavno su se u manstir Zočište vratili monasi i počeli obnovu

U manastiru Zočište kod Orahovca danas je proslavljena slava ovog manastira sveti Kozma i Damjan. U Zočište su se nedavno vratili monasi nakon više od četiri godine izgnanstva i započeli obnovu uništene svetinje. U Zočište su prispeli vernici iz Beograda, Niša, Smedereva, Prijedora, kao i izbegli meštani ovog sela, oni su uz jaki pratnju i obezbeđenje uništenog manastirskog kompleksa došli, kako rekoše da se pomole Bogu za mir i povratak proteranih. Zbog velikog nevremena i neadekvatnih uslova u Zočištu vernici su organizovano otišli do Velike Hoče gde je u crkvi Svetog arhiđakona Stefana svetu arhijerejsku liturgiju služio episkop lipljanski Teodosije. On je u besedi naglasio značaj Zočišta za sve stanovnike ovog kraja bez obzira na veru i naciju, podsećajući da su svetiteljima svi dolazili i proslavljali ime Božije. “Tako su sveti Kozma i Damjan u svom manastiru nedaleko odavde, u manastiru Zočište gde su njihove mošti godinama boravile čudotvorile i bez razlike ko im dolazi, i na naciju, i na veru, pomagali sve one koji su dobronamerno dolazili u taj manastir i koji su sa verom u isceljenje prilazili njima i njihovim moštima, oni su ih isceljivali, oni su utehu davali svima, i tako se proslavilo ime njihovo ovde na zemlji”, kazao je episkom lipljanski Teodosije. Vladika Teodosije je još dodao da je ovo poruka svima da treba da se potrudimo i da pomognemo u obnovi ovog manastira, kao i bratiji koja je najviše učinila i najviše priložila manastiru Zočište. “Današnji dan je pokazao da treba svi da se potrudimo da uložimo svu svoju snagu, a na prvom mestu molitvu Gospodu, a onda i trud da obnovimo manastir, da sagradimo ponovo crkvu, da pomognemo da se obnove konaci kako bi budućih godina dolazili bez obzira na vremenske prilike i neprilike kao što smo to danas učinili ovde u Velikoj Hoči” naglasio je vladika Teodosije. Inače manastir Sv. Kozme i Damjana (Sveti Vrači) u Zočištu podignut je u 14. veku. Prvi put se pominje u hrisovulji Sv. Kralja Stefana Dečanskog iz 1327. godine. Sveti Kralj je ovaj manastir i okolna imanja predao na korišćenje srpskom manastiru Hilandaru na Svetoj Gori kao manastirski metoh. Crkva i monaski konaci su više puta stradali kroz istoriju. U leto 1999. godine albanski ekstremisti do temelja su razrušili crkvu u kojoj su čuvani ostaci freskopisa iz 14. veka i zapalili monaške konake. Od tada pa sve do pre mesec dana manastir je bio napušten jer monasima nije bio omogućen povratak. Zahvaljujući zalaganju predstavnika KFOR-a ali i saglasnosti lokalnih opštinskih vlasti u manastir se vratilo tročlano monaško bratstvo na čelu sa protosinđelom Petrom, nastojateljem manastira Đurđevi Stupovi, koji je pre rata bio iguman manastira Zočište.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017