Vesti

U Gračanici i Banjskoj svečano proslavljena slava Sveti Kralj Milutin

Danas Srpska pravoslavna Crkva proslavlja Svetog Kralja Milutina sina Uroša prvog i kraljice Jelene. Kralj Milutin je mnogo ratovao braneći veru svoju i narod. Sazidao je preko 40-ak crkava osim onih u svojoj zemlji kao, Gračanicu, Banjsku, sv. Bogorodicu u Skoplju, On je zidao crkve i van svoje zemlje. Telo njegovo je netljeno i čudotvorno i kao takvo ono i danas počiva u Sofiji u crkvi Svetoga Kralja. Ktitorska slava Kralja Milutina proslavljena je danas u Manastirima Banjska i Gračanica. Svetu Arhijerejsku liturgiju u manstiru Banjska služio je njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije sa sveštenstvom i monaštvom eparhije. Svetu Arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica služio je episkop lipljanski Teodosije, uz prisustvo vernika, učenika i nastavnika Osnovne škole «Kralj Milutin» iz Gračanice. Nakon liturgije i presecanja slavskog kolača prisutnima se besedom obratio vladika Teodosije. ”Milutin je naš najveći zadužbinar, podigao je onoliko crkava koliko je godina vladao, 40 godina je vladao i zavetovao se da će za svaku godinu podići crkvu ili manastir. Tako je podigao 40 crkava i manastira. Imao se na koga ugledati, on je sveti iznanak iz svete loze Nemanjića. Ugledao se na svetoga Nemanju, svetog Savu, na Svetoga Stefana prvovenčanog, koji je podigao Žiču, ugledao se na svoga oca Uroša koji je podigao Sopoćane i zaista sve što je nasledio, te talente koje je primio od Gospoda i to iskustvo, znanje i mudrost koju je nasledio od svojih predaka on je umnožio i Bogu trostruko prineo», rekao je u besedi episkop Teodosije. Pored toga što je bio veliki zadužbinar Sveti Kralj Milutin bio je i milostiv prema svom narodu, istakao je vladika Teodosije u svojoj besedi. Uoči praznika, sinoć je na svečanom bdeniju u manastiru Banjska, kod Zvečana, Episkop raško-prizrenski Artemije, zamonašio iskušenika Dejana Domazetovića, rodom iz Prizrena, davši mu monaško ime Danilo. Ovo je prvo monašenje u Banjskoj nakon više stotina godina.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017