Vesti

Marek Antoni Novicki posetio Belo Polje, Grabac, Biču i Vidanje

Srbi povratnici u Belom Polju, Grapcu, Biči i Vidanju ne mogu da obrađuju svoju zemlju, zaključio je Ombudsman za Kosovo Marek Antoni Novicki, nakon posete ovim selima. On je naglasio da je pisao premijeru Bajramu Redžepiju, ali da nije održan ni jedan značajan razgovor u vezi povratka i opstanka u srpskim mestima. Novicki je sa svojim zamenikom Ljubinkom Todorovićem posetio I romske kampove interno raseljenih lica u Leposavicu i Žitkovcu. Posle nekoliko godina i nakon opširnog nadgledanja uslova Srba povratnika u njihova sela, vecina zemljoradnika je ponovila Novickom, da je mali procenat zemlje gde oni imaju pristup, dok ostali uposte nemaju pristupa. Problem uglavnom postoji u srpskim selima u koja su naselili Albanci ili u mešovitim selima. Razlozi nepristupačnosti zemlji su mnogobrojni. Najčešće je to bezbednosna situacija i to što su im komšije Albanci nezakonito zauzeli posede koje obrađuju. Novicki kaže da je ovaj problem veoma raširen u celom regionu, naglašavajući da je situacija primetno ozbiljnija za one ljude koji su odlučili da se vrate na Kosovo, posle 1999, kada su ga napustili, kao što je primer u Belom Polju, Grapcu, Biči i Vidanju. «Ovi meštani su se vratili na Kosovo sa očekivanjima da će biti u mogućnosti da nastave sa obrađivanjem svoje zemlje. Pre izvesnog vremena, pisao sam Premijeru Redžepiju kako bi ga upozorio na ove okolnosti. Do danas, nije održan ni jedan značajan razgovor u vezi povratka i opstanka Srba u srpskim selima, kako bi se stvorile mogućnosti za normalan zivot''. Očekujem od institucija za sprovođenje zakona i relevantnih institucija, da budu aktivniji u obezbeđivanju toga da se vlasnicima imovine vrati njihova zemlja pre sledeće sezone setve'' rekao je Novicki. Ombudsman za Kosovo Marek Antoni Novicki, i njegov zamenik. Ljubinko Todorović, juče su posetili i romske kampove interno raseljenih lica u Leposaviću i Žitkovcu, kako bi razmotrili uslove života ove zajednice, kao i ostale probleme sa kojima se ona suočava. Oba kampa se sastoje od niza improviziranih objekata, koji prikazuju svakodnevne životne uslove, posebno nedostatak grejanja i osnovnih sanitarno-higijenskih objekata. Situacija u Žitkovcu je pogoršana zato što se kamp nalazi na senci velikog otpada kombinata Trepče. Postoji mnogo slučajeva bolesti i krvnih poremećaja zbog blizine kampa toksičnom otpadu», rekao je Novicki pri svom napustanju kampa u Žitkovcu.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017