Vesti

Ombudsman Marek Antoni Novicki posetio Vidanje i Viskoke Dečane

Ombudsman za Kosovo i Metohiju Marek Antoni Novicki posetio je danas povratničko selo Vidanje kod Kline i manastir Visoke Dečane gde je od 17 marta žive proterane starice iz Đakovice. Novicki se u Vidanju sreo sa predstavnicima sela i razgovarao o prilikama u kojima žive, bezbednosti, zdravstvenoj zaštiti i perspektivama za rad i zaposlenje ovih ljudi. Ombudsman se u Visokim Dečanima sreo sa staricama koje su do 17 marta živele u porti crkve u Đakovici i razgovarao o njihovoj sudbini nakon martovskog nasilja. Posebno je razgovarano o problemu isplate penzija koje staricama Isailović Nadeždi i Kastratović Poleksiji nisu isplaćivane godinu dana. Starice ne mogu da žive u manastiru uvek, rekao je Novicki, jer one su najčistije žrtve na ovom prostoru koje su posle pet godina teškog života proterane. To je obaveza svih institucija da im se omogući povratak u normalan život. Šta bi bilo sa njima da nema ovog manastira, zapitao se Novicki. Ombudsman se zajedno sa svojim saradnicima sreo i razgovarao sa protosinjđelom Savom Janjićem i bratstvom dečanskog manastira.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017