Vesti

Nekoliko desetina vernika posetilo je pravoslavno groblje u Prištini

Danas su pravoslavni vernici povodom Zadušnica masovno posetili groblja na Kosovu i Metohiji. Koordinacioni centar za pokrajinu je organizovao prevoz za raseljena lica sa Kosova i Metohije koja žive van pokrajine, kao i za raseljena lica na samom Kosovu. Jedan od organizatora Slobodan Petrović je saopštio da je sve proteklo bez icidenata i da je zainteresovanih bilo više nego što su očekivali. Nekoliko desetina vernika posetilo je pravoslavno groblje u Prištini. Dušanka Eminović profesor ruskog jezika iz Prištine došla je na grob svog supruga i ponela pesak, cemnet i jednu ploču kako bi obeležila mesto gde je njen suprug sahranjen. Ona kaže da je ovo drugi put kako dolazi jer ranije nije smela, a i danas je došla sa strahom. “ Prošli put kada sam htela da dođem sprečena sam jer je miniran je put i autobus je odleteo u vazduh “, kazala je Dušanka. Nadežda Dimitrijević je na ovo groblje sahranila sina koji je 25 maja 1999 godine poginuo u Drenici za vreme bombardovanja. Njen sin je, kako Nadežda kaže, ostavio dva sina i suprugu. Jedan ima 14 godina a drugi 11, trenutno žive u Borči. « Ovo je katastrofa za srpski narod, doživeli smo da nas vojska prati da bi došli na grobove svojih najmilijih», kaze Nadežda. Ljiljana Todorovaska iz Prištine kojoj je sin kidnapovan 25 juna 1999 godine kaže da bi onima koji su joj oteli sina sve oprostila samo kada bi ga oni vratili. Sektor za povratak Koordinacinog centra ovu akciju organizovao je uz punu podršku republičkog Ministarstva vera, MUP-a, kao i u saradnji sa UNMIK-kom i KFOR-om, u obezbeđivanju pratnje i zaštite vozila koja su prevozila interno raseljena lica do grobalja na Kosovu i Meothiji. Komanda Kfora nije odobrila posetu pravoslavnom groblju u Mušutištu, "zbog očekivanih neželjenih dogadjaja", saopštila je Informativna služba Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Koordinacioni centar izrazio je žaljenje zbog ovakvog razvoja dogadjaja, "iako su ispoštovane sve procedure".Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017