Vesti

Soren Jesen Petersen posetio Visoke Dečane

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen posetio je danas manastir Visoki Dečani, gde je o očuvanju i zaštiti manastira razgovarao sa episkopom lipljanskim Teodosijem i protosinđelom Savom Janjićem. «Poseta gospodina Petersena daje nam sigurnost i uverenje da će UNMIK brinuti na isti način kako su i ranije mnogi drugi radili», izjavio je episkop lipljanski Teodosije. Nadamo se da će ovo što je sačuvano tokom vekova bude sačuvano i danas, kako bismo to mogli da prenesemo i na druge generacije, kazao je vladika Teodosije, podsećajući da su Visoki Dečani deo svetske kulturne baštine. Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen, izjavio je nakon sastanka da je jedan od njegovih predhodnika Bernard Kušner još 2000. godine preduzeo niz mera, koje su obezbedile da manastir Visoki Dečani ne menja integritet. “Zato će i UNMIK delovati na taj način kako bi zašitio manastir”, kazao je Petersen. On je kazao da je sa vladikom Teodosijem razgovarao o konkretnim aktivnostima koje UNMIK trenutno može preduzeti na zaštiti Visokih Dečana i istakao da će UNMIK preuzeti odgovornost za zaštitu, kako je rekao, ovom spomeniku kulture od svetskog značaja. Šef UNMIK-a je naglasio da njegova današnja poseta Visokim Dečanima nema nikakve veze sa njegovim odlaskom u Beograd na razgovore sa zvaničnicima Srbije, jer kako je kazao, poseta manastiru bila je ranije dogovorena.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017