Vesti

OEBS saopštio preliminarne rezultate pokrajinskih izbora

Predstavnik OEBS-a Džejms Modvig saopštio je preliminarne rezultate izbora za Skupštinu Kosova održanih 23. oktobra. Na današnjoj redovnoj pres konferenciji u Prištini Modvig je rekao da je najviše poslaničkih mandata, 47, osvojio Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove, slede Demokratska partija Kosova Hašima Tačija sa osvojenih 30 poslaničkih mesta i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja sa 9. Sedam poslanika biće iz redova Građanske inicijative ora Vetona Suroia. Na osnovu svih prebrojanih glasova, po rečima Modviga, Srpskoj listi za Kosovo i Metohiju čiji je nosilac Oliver Ivanović pripalo je 8 skupštinskih mesta, a u kosovskom parlamentu biće i dva poslanika iz Građanske inicijative Srbije Slaviše Petkovića. Dva mesta pripalo je i Turskoj koaliciji Vakat, a ostala mesta rezervisana su za Rome, Gorance, Aškalije i Bošnjake. OEBS je saopštio da postoji mogućnost žalbe u roku od 48 sati ukoliko neki politički subjekt, učesnik izbornog procesa ima primedbe na proces prebrojavanja glasova. Prema preliminarnim rezultatima glasalo je 53, 57 % odnosno 699, 519 birača. Konačne rezultate izbora saopštiće sledeće nedelje šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen kada će i verifikovati poslaničke mandate. Na pres konferenciji u Prištini portparol UNMIK-a Matilda Heneke, potvrdila je da je šef civilne misije Soren Jesen-Petersen otputovao za Beograd gde će danas i sutra sa najvišim rukovodstvom Srbije i državne zajednice razgovarati o situaciji na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017