Vesti

Priština-Izbori

Adnan Merovci šef centralne izborne komisije potvrdio je da je do 10 sati glasalo je oko 5% od 1. 412.000 građana Kosova i Metohije sa pravom glasa. Najbolji odaziv zabeležen je u Prištini gde je do 12 sati glasalo 13% upisanih birača. U komisiji su potvrdili da je odaziv Srba minimalan, te da na većini glasačkih mesta nije glasao niko. Na Kosovu i Metohiji izbori protiču bez incidenata, što je potvrdio i portparol UNMIK policije Niradž Sing. Do sada su u Prištini glasali Ibrahim Rugova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, ali i lider nove političke partije ”Ora” Veton Suroi. Jedno glasačko mesto u Prištini otvorila je visoka zvaničnica saveta Evrope Doris Pak i pozvala građanje da glasaju, jer kako kaže, ovo je dan od istorijske važnosti za pokrajinu, te da građani treba da glasaju posredstvom svojih predstavnika odlučujući o svojoj budućnosti. Kako KIM radio saznaje od Stolić Dragana predstavnika centralne izborne komisije u Prištini, od 130 Srba sa pravom glasa, do 13 časova niko nije izašao na birališta. On je kazao da je glasačko pravo iskoristilo šest pripadnika KPS policije koji nisu upisani u birački spisak, već su glasali u odsustvu. Šef Antiizbornog štaba Milan Ivanović kaže da je do 11 sati na Kosovu i Metohiji glasalo 23 Srba. Portparol OEBS-a Sven Linholm je kazao da je do 11 sati, u 20 glasačkih centara u Srbiji i Crnoj Gori glasalo 82 Srba.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017