Vesti

U K. Mitrovici počeo naučni skup «Srpska književnost na Kosovu i Metohiji od 1945-2000»

Naučni skup ”Srpska književnost na Kosovu i Metohiji od 1945. do 2000. ” na kojem će biti predstavljeno 25 naučnih radova iz ove oblasti, počeo je danas na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Direktor instituta za srpsku kulturu Priština sa sedištem u Leposaviću Miloš Đorđević, izjavio je da će zahvaljujući ovom projektu biti dobijeno 50 naučnih radova iz oblasti kosovsko-metohijske književnosti, čime će ona biti osvetljena kao regionalna književnost. Na skupu je predstavljena knjiga ”Delo Vuka Filipovića” autora Miloša Đorđevića, dok je dobitnik «Književne nagrade Vuk Filipović», za studiju književno delo Manojla Đorđevića Prizrenca, koja je ove godine dodeljena po deseti put Sunčica Denić prof. Učiteljskog fakulteta u Vranju. Na skupu pored profesora i saradnika Filozofskog fakulteta učestvuju gosti iz Republike Srpske, sa beogradskog instituta za književnost i umetnost, učiteljskog fakulteta u Vranju. Naučni skup Srpska književnost na Kosovu i Metohiji od 1945-2000. biće nastavljen sutra u manastiru Banjska.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017