Vesti

Iv Kermorvan - Na svakom kilometru po jedan vojnik KFOR-a

Portparol KFOR-a Iv Kermorvan rekao je danas da je na svakom kvadratnom kilometru Kosova i Metohije raspoređen po jedan međunarodni vojnik i da su stvoreni uslovi za brzu reakciju ako ona bude potrebna pred i u vreme održavanja izbora na Kosovu. Kermorvan je na konferenciji za novinare podsetio da je nedavno na Kosovo stigao kontigent od dve hiljade vojnika kao pojačanje postojećim snagama KFOR-a, koje broje oko 18 hiljada pripadnika. Portparol UN policije Niradž Sing rekao je danas da nema prijava da je na Kosovu neko nekog zastrašivao zbog namere dela Srba da izađu na izbore i pojasnio da antiizborna kampanja ne predstavalja zastrašivanje. Inače današnja konferencija za novinare u Prištini pretvorena je u debatu jer je desetak novinara koji izveštavaju za kosovska glasila na albanskom jeziku, insistiralo na pitanjima vezanim za održavanje skupova u organizaciji antiizbornih štabova i blokadu lokalnih puteva u vreme trajanja protesta. Jedan od novinara je kao povod za martovsko nasilje naveo blokadu puta Priština-Skoplje u Čaglavici i pri tom, kako je rekao, izrazio bojazan, da se zbog blokade puteva slični događaji mogu ponoviti. Porptaroli UNMIK-a i Kfor-a nisu pak želeli da odgovore na pitanje da li snage bezbednosti mogu da obezbede uslove da Srbi demonstriraju u glavnoj ulici u Prištini, kako bi se izbegla blokada lokalnih puteva u vreme protesta. Portparol UNMIK-a Matilde Heneke je izjavila da je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a Soren Jesen Petersen doneo Zakon o šumarstvu na Kosovu i Metohiji, zakon o građevinarstvu i zakon o kinematografiji. Heneke je još rekla da je UNMIK u saradnji sa ministarstvom za obrazovanje organizovao takmičenje za osnovce na temu ”Kosovo dom za sve”. Ovo takmičenje će biti organizovano u 37 škola i učestvovaće sve etničke zajednice na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017