Vesti

U Gračanici održani antiizborni protesti

U organizaciji Antiizbornog štaba Kosova i Metohije danas je u Gračanici u 11 sati održan antiizborni protest povodom parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, 23 oktobra. Pred oko 350 ljudi, govornici SNV-a severnog i centralnog Kosova još jednom su pozvali kosovske Srbe da slede apel srpske pravoslavne crkve i ne izlaze na pokrajinske izbore. Prisutnima u Gračanici najpre se obratio predsednik izvršnog odbora SNV-a Kosova i Metohije Dragan Velić. ”Ono što mi tražimo je stvaranje institucija, a stotinu puta je rečeno da su institucije koje ovde međunarodna zajednica gradi, diskriminatorske”. U to smo se uverili jer ni jedna institucija nije uspela da vrati i zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji, kazao je Velić. Predsednik SNV-a severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović je prisutnima rekao da su na ovom skupu iz Kosovske Mitrovice došli budžetskim sredstvima, budžetskom naftom, automobilima iz budžeta i pozvao predsednika Tadića da odmah preduzme mere i sankcioniše ovaj postupak. Obrazlažući, da su to visokonamenska sredstva, Ivanović je podsetio da nema koridora koji bi povezao Srbe sa Kosova, i da su zato iz Mitrovice došli uz policijsku pratnju, te da su to sredstva iz budžeta međunarodnih snaga. Ivanović je poručio da interese Srba ne mogu da štite oni koji se predstavljaju kao Srbi, a rade u interesu Albanaca, i navodi, ko su ljudi koji su se kandidovali na ovim izborima. «Građansku inicijativu predvodi osoba koja je bila dve godine u zatvoru, a drugu listu, Srpsku listu, predvodi osoba koju u Mitrovici odlično znaju». Ivanović kaže da je nosilac te liste najzaslužniji za etnički čiste delove u severnom delu grada, za etnički čistu bošnjačku mahalu i tri solitera u ovom u Kosovskoj Mitrovici. ”Kosovo je svetlost. Srbi se u svetu prepoznaju po Kosovu i Metohiju, Srbi se bude sa Kosovom i Metohijom. Možda nekada padne kao prioritet u Beogradu, ali nikada ne pada kao prioritet srpskog naroda u Srbiji ”, rekla je na antiizbornom skupu u Gračanici član izvršnog odbora SNV-a Kosova i Metohije doktor Rada Trajković. Ona kaže da je predsednik Boris Tadić napravio dve greške kada je pozvao Srbe sa Kosova i Metohije da izađu na pokrajinske izbore. Jednu jer je napravio raskol u Beogradu i političku destabilizaciju, koja nam nikako u ovom momentu ne odgovara. Drugu, kažu jer je sukobio Srbe na Kosovu i Metohiji. Ja kazem nije ih sukobio. Većina Srba je za neizlazak na pokrajinske izbore, a šakica Srba koja ne može da sakupi ni 1000 potpisa da bi mogli da predaju kandidaturu, predstavlja drugu grupaciju, kazala je Trajković. Skup u Gracanici su obezbeđivali pripadnici KPS policije i KFOR-a. Sve je proteklo bez incidenata.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017