Vesti

Prvi susret srpskih novinara sa Kosova i Metohije sa predstavnikom međunarodne zajednice

Grupa srpskih novinara sa Kosova i Metohije danas se u Gračanici, prvi put srela sa specijalnim izvestiocem za promociju zaštite prava i slobode mišljenja UN-a, Ambeom Litaboom. To je bio prvi susret predstavnika međunarodne zajednice sa srpskim novinarima. Na tom sastanku je razgovarano o izuzetno teškom položaju srpskih novinara koji se ne razlikuje bitno od položaja srpske zajednice, izjavio je jedan od učesnika ovog susreta Stojan Jovanović. “Jedino u čemu smo povlašćeni je to što imamo priliku da se do mesta događaja, koje UNMIK odredi, odvezemo njihovim vozilima”, kaze Jovanović. Na sastanku sa predstavnikom međunarodne zajednice ukazano je da zbog nepostojanja slobode kretanja i bezbednosti, srpski novinari nisu u prilici da izveštavaju o svim događajima, posebno, nijedan srpski novinar u vreme trajanja predizborne kampanje nije u mogućnosti da prati predizbornu kampanju kandidata na pokrajinskim izborima, zakazanim za 23 oktobar. Jovanović kaže da su na tom sastanku ukazali na činjenicu da međunarodna zajednica nije uspela da obezbedi da srpska zajednica dobije jednu televizijsku i radio stanicu, koja je bi pokrila sva srpska naselja na Kosovu I Metohiji. “Ukazali smo i da pored toga što su ulozena ogromna sredstva za medije, nisu stvoreni uslovi za pokretanje jednog dnevnog lista na srpskom jeziku”, kaže Jovanovic, i dodaje, da je program koji se emituje na Radio telviziji Kosova, ne samo sraman po minutaži nego i po koncepciji i onome što se emituje za srpsku zajednicu. Na ovom prvom prvom susretu učestvovali su predstavnici Glasa Juga, KIM radija, radio Gračanice, televizije Most, dopisnici Bete i slobodni novinari.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017