Vesti

Petersen i Kermabon posetili Biču i Grabac

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen i komandant KFOR-a Iv de Kermabon posetili su danas povratnička sela Biču i Vidanje. ”Selo Biča je mesto koje ne bih želeo da vidim, jer je opasano žicom i obezbeđeno KFOR-om 24 sata”, izjavio je nakon obilaska i razgovora sa predstavnicima sela šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen. On je nagalasio da u godini kada se ide ka ispunjenju standarda i određivanju konačnog statusa Kosova, Kosovo to nesme da dozvoli. Vidanje je dobar primer povratka Srba, u ovom slučaju u mešovitu sredinu, kaže Petersen i poziva lokalne vlasti da pomognu u organizovanju, kako bi povratnici imali normalan život. Komandanrt KFOR-a je rekao da je budućnost Kosova u poverenju, da ga vidi u Vidanji, ali da ga nije video u Biči i Grapcu. U Vidanje se vratilo 32 Srba koji su proterani u junu 1999. godine, a Danski savet za izbeglice ima u planu da do početka zime izgradi 24 kuće. U ovom selu, koje se nalazi nekoliko kilometara od Kline, do 1999. godine bilo je stotinak srpskih i 12 Albanskih kuća.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017