Vesti

Na centralnom Kosovu samo dva direktora sa legitimnim mandatom

Na centralnom delu Kosova i Metohije postoje samo dva direktora škole koji imaju legitimni mandat, izjavio je gostujući u emisiji “Nedeljni razgovori” KIM radija, stručni saradnik ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije zadužen za centralno Kosovo Duško Maksimović. On kaže da je u tri škole poništen konkurs za izbor direktora, i to u O. Š. Miladin Mitić u Lapljem Selu, O. Š. Kralj Milutin u Gračanici i O. Š. Radivoje Prica u Donjoj Brnjici. Konkursi su, kako kaže Maksimović, poništeni jer nisu raspisani po zakonu o Osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije. On navodi primer Osnovne škole Miladin Mitić u Lapljem Selu, gde po njegovom mišljenju nije trebalo doći do poništenja konkursa, jer je konkurs u toj školi poništen zbog toga što niko od prijavljenih kandidata nije imao tzv. licencu za direktora, što kako tvrdi, ne poseduje ni jedan direktor čak i na teritoriji cele Srbije. Maksimović kaže da je do sada stručna služba ministarstva primila samo jedan prigovor koji se odnosi na rad školskih odbora i to od člana Škoplskog odbora “Ekonomsko-trgovinske škole” u Lapljem Selu, koji navodi da je konkurs za izbor direktora koji je objavljen u javnom glasilu “Poslovi” poništen bez odluke Školskog odbora i da su zapisnici sa sednica odbora većim delom falsifikovani. “Mi smo od službe sekretarijata dobili taj prigovor i utvrdili smo nepravilnost, jer Školski odbor ne može da donosi odluke uz telefonske konsultacije, već sednica mora da bude javna”, rekao je stručni saradnik Ministarstva prosvete, zadužen za centralno Kosovo Duško Maksimović. Sekratar za obrazovanje u Skupštini grada Prištine Ljubomir Maksimović, izjavio je u istoj emisiji da on nije nadležan da reši problem u “Ekonomsko-trgovinskoj školi” jer kako je rekao nije istražni sudija. “Nije u mojoj ingirenciji da ja rešim taj gorući problem u Ekonomsko trgovinskoj školi, ako je član Školskog odbora koji je podneo prigovor potpuno u pravu, jer ja, kao sekretar za obrazovanje pri Skupštini grada Prištine, ne nalazim se u situaciji istraznog sudije da bi mogao da rešavam takve probleme, naglasio je Ljubomir Maksimović.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017