Vesti

Pismo predsednika Skupštine opštine Lipljan šefu UNMIK-a

Predsednik Skupštine opštine Lipljan Borivoje Vignjević uputio je juče pismo šefu UNMIK-a Sorenu Jesenu Petersenu povodom trenutne situacije u opštini Lipljan. Prenosimo vam pismo u celosti. Poštovani gospodine SRSG Želim da Vas obavestim da je trenutna situacija u Lipljanu katastrofalna po srpsko stanovnistvo. Odluke koje su nasilno donesene u zadnja tri dana, bez konsultacija sa srpskom zajednicom, kao i učestale krađe i paljevine u Lipljanu naterale su me da Vam se obratim i da od Vas tražim da po Vasem zakonom određenim pravima, ta ista prava primenite. Naime, u Lipljanu je u nedelju zapaljena prodavnica čiji je vlasnik Srbin, u Lepini, koja je udaljena od Lipljana 5 kilometara, zapaljen je pomoćni objekat, a u jednom mešovitom selu Rabovce došlo je do krađe stoke, po ko zna koji put. Sva ova dešavanja zadnjih dana, kao i činjenica da srpska deca nemaju pratnju za autobuse koji ih prevoze do Gusterice i Gracance, govori o velikom pritisku na preostalo srpsko stanovništvo ka daljem nasilnom iseljenu sa svojih vekovnih ognjista, kako u gradu Lipljanu, tako i u celoj opštini. Kada svemu ovome dodamo uklanjanje sigurnosne ograde koja je omogućava mirnu igru dece u dvorištu crkve, kao i otvaranje tj. stavljanje u rad stare autobuske stanice, imamo za primer kako se martovski događaji u gradu Lipljanu nastavljau. Ova zadnja dva postupka su dokaz da se ne vodi računa o interesima zajednica koje nisu u većini na teritoriji opštine Lipljan. Zbog toga, smatram da ste obavezni da se pozovete na uredbu 2000/45 član 47. 2. ”Specijani predstavnik Generalnog sekretara treba da stavi van snage bilo koju odluku opštine, za koju smatra da je u sukobu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ili sa zakonom koji je u primeni, ili koja ne vodi računa dovoljno o pravima i interesima zajednica koja nisu u većini na teritoriji opštine. Pozivamo Vas da preduzmente konkretne mere zaštite preostalog srpskog stanovništva u cilju njihovog ostanka i povratka raseljenih. Pozivam Vas da posetite srpsku zajednicu u Lipljanu i da se licno uverite u novonastalu situaciju koja je pogubna za srpsko stanovnisto. Predsednik Skupštine opštine Lipljan Borivoje VignjevićOstale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017