Vesti

Vladiki Artemiju zabranjen prolaz kroz BJR Makedoniju - Episkopi SPC na "crnoj listi" MUP-a Makedon

Episkopa raško-prizrenskog Artemija i igumana manastira Banjska protosinđela Simeona, koji su danas oko 9. 30 nameravali da prođu kroz teritoriju BJR Makedonije na putu za Solun, makedonska policija je na graničnom prelazu Đeneral Janković vratila sa granice, pošto im je saopšteno da "Vladiki Artemiju nije dozvoljen ni ulazak ni tranzit kroz BJR Makedoniju". Na pitanje vladike Artemija da li je po sredi zvanična odluka ili lični stav dežurnog šefa pogranične policije, makedonski policajci su pokazali pismenu odluku MUP-a Makedonije od 2. juna 2004. godine u kojoj se jasno kaže da je "na zahtev Makedonske Pravoslavne Crkve MUP Makedonije doneo odluku kojom se zabranjuje ulaz i prolaz kroz teritoriju Makedonije za lica koja su nabrojana u priloženoj listi". Prema recima vladike Artemija na listi je najmanje dvadesetak imena episkopa SPC, kojima je zabranjen ulaz u BJR Makedoniju, pa čak i kada su na proputovanju za Grčku. Ova nečuvena odluka zvaničnih državnih organa BJR Makedonije, koja je donesena na eksplicitan zahtev tzv. Makedonske Pravoslavne Crkve, predstavlja neposredan dokaz da zvanični državni organi u Skoplju donose diskriminatorne odluke bez ikakve zakonske osnove i to na zahtev raskolničkih episkopa tzv. MPC. Ovakva odluka i postojanje "crne liste" episkopa kojima je zabranjen prolaz kroz BJR Makedoniju, samo zbog njihove verske i etničke pripadnosti, ne samo da je u suprotnosti sa zakonima BJR Makedonije već predstavlja najgrublji vid kršenja međunarodnih povelja o ljudskim i verskim pravima. Nažalost, ovom bezakonom odlukom MUP-a BJR Makedonije nastavlja se sistematski progon pravoslavnih episkopa SPC i pored stava Skoplja da ne postoji nikakva zvanična odluka o diskriminaciji sveštenih lica Srpske pravoslavne crkve, navodi se u saopštenju Informativne službe Eparhije raško-prizrenske.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017