Vesti

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen posetio Janjevo kod Lipljana

Pitanje institucionalnih garancija, koje vlasti u Beogradu navode kao uslov učešća na kosovskim izborima, veoma je važno pitanje, posebno sada, kada se Kosovo kreće ka ispunjenju standarda, rekao je u Janjevu kod Lipljana šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen. Na pitanje novinara, da li je dobio odgovor na pismo koje je poslao premijeru Srbije Vojislavu Koštunici, Petersen je kazao da je Koštunicu želeo da uveri da međunarodne i lokalne vlasti na Kosovu rade na decentralizaciji ne bi li stvorili bolje životne uslove. «Nisam dobio odgovor, ali pišući to pismo nije mi bila namera da dobijem odgovor, već da poručim gospodinu Koštunici da će UNMIK zajedno sa Kforom učiniti sve da stvori sigurno okruženje na Kosovu», rekao je Petersen. On kaže da je pozvao premijera Srbije da pošalje pozitivan signal kosovskim Srbima da učestvuju na kosovskim izborima. Povodom izjave predsednika Srbije Borisa Tadića da ne ohrabruje stav šefa UNMIK-a da će kosovski Srbi biti izuzeti iz razgovora o konačnom statusu Kosova ukoliko budu bojkotovali predstojeće izbore, Petersen je rekao da Tadićevu izjavu nije čuo. «Ja to nikada nisam rekao», precizirao je šef UNMIK-a i ponovio da UNMIK želi da kosovski Srbi budu deo dijaloga i političkog procesa. «Zabrinjava me to što će ukoliko Srbi ne budu deo toga, njihovi interesi biti nedovoljno zastupljeni», kazao je šef UNMIK-a, koji je zajedno sa komandantom Kfor-a Iv de Kermabonom i ministrom prosvete u Vladi Kosova Redžepom Osmanijem posetio Osnovnu školu «Šćefan Đećovi» u Janjevu. Nastavu u ovoj školi pohađa oko 350 učenika od kojih je 75 hrvatske nacionalnosti. Iako đaci pohađaju nastavu u istoj školi, program na albanskom jeziku izvodi se po planu i programu kosovskog ministarstva obrazovanja a deca hrvatske nacionalnosti uče po programu Ministarstva prosvete Vlade Srbije.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017