Vesti

Ombudsman na Kosovu i Metohiji, Marek Antoni Novicki posetio kosovsko pomoravlje

Ombudsman na Kosovu i Metohiji, Marek Antoni Novicki posetio je juče preostale Srbe u Gnjilanu, Vitini i višenacionalnom selu Cernica i razgovarao sa njima o uslovima u kojima žive posle martovskih događaja. Brojni su problemi koji muče srpsku zajesnicu u kosovskom pomoravlju a kada je reč o Gnjilanu, posebno su iznešeni problemi koji se odnose na obnovu kuća, koje su uništene marta meseca i novčanoj nadoknadi za pričinjenu štetu. Okolnosti koje su opisali Srbi iz Vitine i Cernice daleko su od ohrabrujućih. Situacija u Vitini je toliko dramatična da podstiče dalji odlazak Srba. ” Glavno pitanje koje su mi postavljali je bilo: Kako preživeti? Ljudi su tražili da im se obnovi normalan život, što je mnogo teže od jednostavnog obnavljanja kuća. Ukoliko šef UNMIK-a želi da vidi šta je ostalo od određenih srpskih naselja, neka posti srpsku zajednicu u Vitini, ” rekao je Novicki. Pre nekoliko dan Omdbusman Novicki posetio je i srpsku zajednicu u Banji, Crkolezu i Goraždevcu.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017