Vesti

Iguman German: Nebriga ili nesposobnost države

Drugi konvoj humanitarne pomoći i građevinskog matrijala stigao je u poslednjih mesec dana u manastir Svetih Arhangela kod Prizrena. Trideset tona građevinskog materijala prikupilo je Udruzenje prijatelja uz pomoć mladenovačkih, beogradskih i milanovačkih preduzeća. Član Izvršnog odbora Udruženja Ljubinko Gadžić kaže da se neće stati na ovome jer je udruženje sebi postavilo cilj da pomaže manastir do konačne obnove. - Hronična apatičnost države, kaže Gudžić, podstakla nas je da uzmemo stvar u svoje ruke i da radimo koliko možemo i koliko je u našoj moći. Veliku ulogu u dopremanju pomoci i izvođenju radova ima Crveni krst Srbije i Crne Gore, sekretar podružnice sa Štrpca Vanja Pužić kaže da su se ljudi Sirinićke župe organizovanli tako da svako selo šalje radnu snagu koja obnavlja manastir. Iguman German se u izjavi za nas radio osvrnuo na nedopustiv odnos države prema ovoj svetinji i nebrigu institucija za njen opstanak. - Država nam uopšte ne pomaže i da nismo sami počeli da radimo zimu bi dočekali u šatorima i kontejnerima. Nijedno obećanje nije ispunjeno, a pojedinci institucije ćute, niko ih ne sprečava da nam pomognu ali nema volje ili želje. Stiče se utisak da ili su digli ruke od ovog prostora ili su nesposobni da bilo šta urade, zaključuje iguman Svetih Arhangela German. Što se samih radova tiče u kompleksu koji je unisten u martu ove godine, do sada je podignut prvi sprat radionice u kojoj će živeti monasi, a naziru se i konture male kapele koja će se nalaziti u sklopu objekta.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017