Vesti

Peterson i Redžepi posetili Obilić i Plemetinu

Novi šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen, četvrtog dana obilaska Kosova i Metohije, zajedno sa svojim saradinicima i premijerom Kosova Bajramom Redžepijem, posetio je danas opštinu Obilić. Oni su najpre u sedištu opštine Obilić razgovarali sa predstavnicima UN administracije i opštinskim ogranima vlasti, nakon čega su obišli izbeglički kamp u Plemetini, gde u 25 kontejnera u veoma lošim uslovima živi 116 raseljenih romskih porodica. Šef UNMIK-a je tom prilikom izjavio da je njegov cilj da ukloni sve izbegličke kampove na Kosovu. ”Svojim kućama se moraju vratiti svi građani koji su raseljeni, bez obzira na nacionalnu pripadnost”, naglasio je Petersen. Petersen i Redžepi su zatim posetili i deo Obilića u kome sada žive Srbi. Oni su obišli zgradu koja je obnovljena i u kojoj živi 24 srpskih domaćinstava i privremeni kamp od 24 kontejnera u kojima živi 21 srpska porodica. Nakon razgovora premijer Redžepi je još jednom ponovio da će vlasnici uništenih stanova dobiti po 2000 evra za nadoknadu svoje uništene pokretne imovine. Jedan od predstavnika Srba, koji su smešteni u kontejnere, Milorad Spasić upoznao je Petersena o toku martovskih događaja i ponovio da je bezbednost jedan od najosnovnijih uslova za sve građane koji žele da se vrate. Spasić je Petersenu reko da je od 1999. god. u Obiliću kidnapovano i ubijeno 70 osoba i da za sada nema nikakvih informacija, ni o kidnapovanim osobama, ni o osobama koja su ta dela počinila. On još rekao da Srbi u Obiliću samo žele uslove života u kojima i druge zajednice na Kosovu žive i zahvalio se šefu UNMIK-a što ih je posetio. Na kraju svoje posete srpskoj zajednici u Obiliću, Petersen je izjavio da je danas video svtari zbog kojih se stidi. ”Ja i premijer smo jasno istakli da kada sledeći put posetimo kamp u Plemetini, to više neće biti kamp”rekao je Petersen.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018