Vesti

Susret vladike Artemija i Å¡efa UNMIK-a Petersena

Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen, razgovarao je danas u konaku manastira Gračanica sa vladikom Artemijem. Petersen je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći, da Srbi ne budu samo zaštićeni već da vode potpuno normalan život. ”Ja sam rekao vladiki da sam apsolutno posvećen tome da uradim sve što je moguće, da se omogući Srbima život ne u onom smislu da budu bezbedni i da imaju samo bezbednost, već da mogu da vode jedan normalan život”, kazao je Petersen. Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijiski Artemije, rekao je novinarima, da je novog šefa UNMIK-a upoznao sa problemima sa kojima se srpski narod suočava poslednjih pet godina. ”Pohvalio sam njegovu spremnost da čim je došao krene širom Kosova, da obilazi mnoga mesta, susreće se sa mnogim ljudima, dakle želja da se na lice mesta upozna sa stvrnim stanjem na Kosovu kako bi mogao adekvatno pristupati rešavanju tih problema. Ja sam izneo, ne samo šta se desilo 17. marta, nego i ono pre 17. marta i naglasio da mi očekujemo saniranje, ne samo posledica pogroma martovskog, već i svega onoga što se desilo od 1999. godine, rekao je vladika Artemije. On je kazao da je iznenađen time što novi šef UNMIK-a nije insistirao na razgovoru o izlasku Srba na predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu. ”Mislim da nije pokretao to pitanje, jer je verovatno upoznat sa mojim stavom o izlasku Srba na izbore”, naglasio je vladika Artemije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018