Vesti

Å ef UNMIK-a Soren Jesen Petersen danas posetio kosovsko pomoravlje

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen, zajedno sa svojim saradnicima i premijerom Kosova Bajramom Redžepijem, u sklopu svoje ovonedeljne posete Kosovu, danas je posetio kosovsko pomoravlje. Najpre su obišli novobrdsku opstinu. U opštinskoj zgradi koja se nalazi u Bostanu Peterson i Redžepi su se sastali sa predstavnicom UNMIK-a za ovu opštinu Niveditom Haren i predstavnicima novobrdske opštine. U domu kulture u naselju Stara Kolonija oni su se sastali sa lokalnim liderima, a razgovarali su kratko i sa Blagojem Stevićem, čija se petočlana porodica pre dve godine vratila u ovaj kraj. Nakon posete novobrdskoj opštini novi šef UNMIK-a i premijer Kosova imali su radni ručak u Šilovu sa lokalnim predstavnicima, brigadnim komandantom KFOR-a, regionalnim komandirom policije, šefom regionalne kancelarije UN i sa regionalnim predstavnicima OEPS-a. Posle posete Šilovu oni su u okviru posete Gnjilanu obišli romsko naselje u ulici Abdulaha Preševa i razgovarali sa predstavnicima romske zajednice. Kratko su se obratili novinarima. Petersen je istako da je veoma zadovoljan što je premijer Redžepi pošao zajedno sa njim u prvoj poseti Gnjilanskom regionu i Kosovu. Saradnja i odnosi koji je video u Novobrdskoj opštini između srpske i albanske zajednice su dobar primer kako dve zajednice mogu zajedno da rade i to je pozitivan primer koji će on pokušati da prenese i u drugim krajevima Kosova. Takođe se osvrnuo i na posetu romskoj zajednici i rekao da je zadovoljan obnovom i povratkom. Naime, od nedavno se u ovoj ulici vratilo 9 romskih porodica čiji su domovi obnovljeni. Premijer Redžepi je takođe izrzio svoje zdovoljstvo zbog zajedničke posete gnjilanskom regionu. ”Mogli smo izbliza da vidimo mnoge probleme građana i u Novom Brdu i ovde a zajdnički i najveći problem svih zajednica u ovom regionu je problem nezapošljenosti”, rekao je Redžepi i dodao da će vlada Kosova pokušati da iz budžeta izdvojiti sredstva za rešavanje ovih problema. Petersen i Redžepi su zatim posetili sedište Gnjilanske opštine i sastali se sa opštinskim i UNMIK-ovim zvaničnicima. Nakon čega su se obratili novinarima. ”Što se tiče izlaska Kosovskih Srba na pokrajinske izbore ja sam već imao razgovore sa političkim pretstavnicima kosovskih Srba i telefonske razgovore sa predsednikom Tadićem i premijerom Koštunicom”, rekao je Petersen i najavio odlazak u Beograd sledećeg ponedeljka. Takođe je rako da će biti sastanak kontakt grupe, najpre u Prištini pa zatim i u Beogradu. I on se nada da će posle svih tih sastanaka i razgovora Srbi odlučiti da učestvuju na izborima. Petersen je apelovao na političke predstavnike Srba da ne naprave pogrešne odluke koje će uticati loše na budućnost srpske zajednice čija je i prošlost i budućnost na Kosovu i još jednom ponovio da je u njihovom interesu da učestvuju u procesu koji direktno odlučuje o njihovoj budućnosti.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018