Vesti

U Prištini održana prva sednica komisije za obnovu i rekonstrukciju porušenih verskih objekata

Danas je u Prištini održana prva sednica komisije za obnovu i rekonstrukciju porušenih verskih objekata. Ovaj projekat organizovan je zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, privremenim kosovskim institucijama, Savetom Evrope i republičkim zavodom za zaštitu spomanika kulture. Predsednik komisije za obnovu nezavisni ekspert Ema Karlmajkl je rekla da će programom biti obuhvaćeno 35 objekata kao i da će se sastaviti lista prioriteta prema kojima će se obnavljati hramovi Srpske pravoslavne crkve. Komisija ima zadatak da obnovi samo 35 crkava i manastira a 115 objekata porušenih od juna 1999. godine do marta ove godine nije obuhvaćeno ovim planom, za obnovu ovih objekata bice formirana nova komisija koja bi trebalo da počne sa radom septembra ili oktobra ove godine. Za obnovu srpskih svetinja porušenih u martovskom pogromu izdvojeno je 4, 2 miliona evra. Sledeća sednica biće posvećena raspisivanju tendera za obnovuOstale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018