Vesti

Novi šef UNMIK-a Petersen razgovarao sa Rugovom i Redžepijem

Novi šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen preuzeo je danas dužnost na Kosovu i Metohiji. On je u prepodnevnim satima razgovarao sa predsednikom i premijerom Kosova Ibrahimom Rugovom i Bajramom Redžepijem. Nakon razgovora sa predesednikom Kosova, novi šef UNMIK-a se kratko obratio novinarima, rekavši, da će se prvenstveno zalagati na prenosu UNMIK-ovih ovlašćenja na privremene kosovske institucije, pri čemu će se, kako je rekao, testirati njihova odgovornost. Glavna tema razgovora novog šefa UNMIK-a i premijera Kosova Bajrama Redžepija bila je predstojeći parlamentarni izbori u pokrajini. Oni su pozvali sve zajednice u pokrajini da uzmu učečće na predstojećim parlamentarnim izborima. Premijer Redžepi je poželeo dobrodošlicu novom šefu UNMIK-a, izrazivši zadovoljstvo što uoči njegovog dolaska, nije bilo ni jednog većeg incidenta u pokrajini. U popodnevnim satima predstavnik generalnog sekretara UN na Kosovu razgovaraće sa predstavnicima Koalicije «Povratkak».Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018