Vesti

Iz štampe izašla druga zbirka pesama Srećka Simića

Nedavno je u izdanju "Vranjskih novina" izašla iz štampe druga po redu zbirka pesama Srećka Simića. Pesnik Srećko Simić živi i stvara u Kosovskoj Vitini. Kao što je svima znano, Kosovska Vitina je u ovim trenucima poslednja brana za preostali srpski živalj, koji se grčevito bori da opstane na ovim područjima. U tom vrtlogu zla, pesnik Srećko Simić, živi, piše i slika. U knjizi pesama “Smrt je bašta” recezent knjige Blagoje Savić je zapisao, «Pesnik Srećko Simić je ispisao stihove u sećanju na detinjstvo, o svom istrajavanju, bolu i patnji. Istrajavanje pesnika je centralno pitanje, tema oko koje se vrti ukupna pesnička duhovnost. Pesnik ne sme da izbegne to bedno prilagođavanje stvarnosti. Sećanje pesnika je stalna požuda i primorava ga da oživi reči svojih roditelja čije misično odgajanje pesnika vode ga rukom kroz svet lepim i mogućim». Savić je izrazio nadu da će u sazvežđu savremene srpske poezije, koja se stvara na Kosovu i Metohiji, ova zbirka poezije imati svoje mesto, jer ove pesme, u ovoj pesničkoj knjizi, u svom emotivnom peničkom preživljavanju sveta, vidno su svedočenje naših postojanja.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018