Vesti

U Dečanima hirotonisan Iguman Teodosije za vikarnog episkopa Lipljanskog

Juče je u Visokim Dečanima hirotonisan Iguman Dečanski Teodosije, za vikarnog episkopa Lipljanskog. Hirotoniji je prisustvovalo sedamnaest episkopa Srpske Pravoslavne crkve na čelu sa patrijarhom Pavlom i mitropolitom Amrofijem Iz grčke pravoslavne crkve. Hirotoniji je prisustvovalo iznenađujuće veliki broj ljudi, oko 700 iz svih krajeva naše zemlje i sa Kosova I Metohije. Od državnih funkcionera, bili su prisutni ministar prosvete i sporta Ljiljana Čolić i predstavnici političkog života Srba sa Kosova I Metohije. Novoimenovani episkop Teodosije je u besedi izrazio nadu da će doći vreme kada će doći sloboda za sve na Kosovu i Metohiji, i osvrnuo se na težak period proteklih pet godina kada je dečanska svetinja pomagala svima bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost. “U ovom trenutku prisećam se ne samo živih na zemlji, nego i onih živih na nebu, koji su napustili zemaljski život, onih koji su ubijeni, zaklani i mučeni, kao što su deca iz Goraždevca i Peći, kao i novostradali Dimitrije Popović gračanački. “ Naravno, episkop je u prigodnoj besedi zahvalio i svom duhovnom ocu vladici raško prizrenskom Artemiju i svojim roditeljima koji su ga uputili na put istine i bogopoznanja. Kompletnu svečanost juče u Dečanima obezbeđivale su jake snage italijanskog, nemačkog i ostalih kontigenata KFOR-a.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017